Click here for Myspace Layouts

ELAKKAN BUAT PERKARA INI BILA BERGADUH

Views
Salam Semua!!! Hai..Peace yorrr~ heheh..brutal pulak..

KOrang selalu bergaduh x? Ada x korang buat perkara2 yang DOKTOR CINTA senaraikan kat bawah ni?? SO, arini Doktor CInta nak KOngsi Tips yang korang patut elakkan bila Bergaduh oke..JOm Terjah!!  *.* 



1-Bila bergaduh, jangan mendiamkan diri dengan kekasih. At least, cukup sekadar ucap selamat dan hai

Berdiam diri akan mengundang tafsiran yang berbagai macam dalam kepala otak pasangan kita. Bagaimana kalau pasangan kita memikirkan yang kita sudah membenci dia dan dia mengambil keputusan yang bakal membuatkan korang sama-sama menyesal?


Berdiam diri juga membuka ruang kepada para penyibuk "nasi tambah sepinggan RM1.00" untuk meng kucar kacirkan lagi hubungan yang sudah sedia huru hara itu.


Kalau dah dua2 diam,sampai bila nk settle kan???
 

KEKECUALIAN : - Ada satu keadaan yang WAJIB kita buat iaitu diamkan diri bila gaduh dan masa tu sedang berhadapan dengan pasangan face to face. Sebab bila masing2 mula menjawab, balas membalas, lagi teruk la korang gaduh.  Ayat pulak keluar yang sadis2, teguran pedas sampai masing2 tercabar ego kan. So, baik korang diam aje dari memanjangkan pergaduhan tu. bila dah tenang, baru try pujuk oke~ 


2- Jgn pertahan diri sendiri gila2,kalau la kita mmg betul pun

Biar je la dia menang,tambah2 kalau lelaki,,sbb laki mmg ego. Heheh..
Lagipun, xde anugerah pun untuk siapa yang menang kan?? Lama2, lupa jugak masalah tu.

3-
Pujuk Slow2

Pujuk dia kalau dia masih mengada2 @ merajuk lagi..bukan perempuan je yang manja, lelaki pon sama,, nmpk je ganas tp hati taman bunga..hehe

4-
Jangan terlalu mengalah. Nanti pasangan anda naik lemak

Mengalah untuk kebaikan masa depan????????? Lupakan saja frasa idealistik tu.
Jangan jadi bodoh. Menjatuhkan keegoan kita tu seumpama memberi candu pada pasangan kita. Dia akan seronok untuk memaksa kita menurunkan ego di masa-masa akan datang.  

KOrang cuma perlu mengalah kalau perkara yang digaduhkan tu hal kecik aje. 

5-
Jangan Perli2 @ Serkap Jarang

Yang ni, ramai pasangan suka buat. Perli2 @ terus aje serkap jarang tanpa kaji dulu kesasihan cerita tu..Macam ni bagi tambah sakit ati jer. Ape yang terbuku dihati, korang terus terang aje oke~


6-
Jangan campak handphone @ barang2 berharga sekeliling kita

Hati tengah panas, memang rasa nak campak aje handphone ni @ barang2 dekat kita. Sabar dulu beb!! Ce pikir, siapa yang rugi?? KOrang jugak..Esok2 berbaik jugakkan. Kalo betul2 nak campak jugak handphone tu, campak atas katil aje oke sebab handphone xrosak. tapi make sure la katil tu xkan melantunkan balik handphone kite kat lantai ye..haha~

7) Jangan Pukul Memukul

Aduh..ni yang DOKTOR CINTA takut bila dengar. Korang jangan la nak naik2 tangan, kaki kat pasangan. Bahaya k. Dah terbiasa nanti, kan susah. xpasal2 jadi kes polis sebab penderaan! Yang pasangan pulak, jangan la jadi pak/mak sanggup yang asik kena pukul aje. Sampai bila korang nak tahan??! esok ada anak,dengan anak2 skali kena tibai. ce pikir?


Kesimpulannya:-


Adakah pergaduhan itu untuk mencari siapa menang dan siapa kalah? Sudah pasti tidak. Kalau kedua-duanya terluka, mana mungkin itu dipanggil sebagai kemenangan,,betul tak??
  Berilah peluang pada pasangan untuk menjelaskan apa yang terbuku di hatinya

Jangan terlalu cepat untuk membuat kesimpulan.Dengarkan baik-baik apa yang ingin disampaikan.
Secara logiknya, bila satu pasangan tu betul-betul menyintai antara satu sama lain, apakah mereka sanggup melukakan sesama mereka? Sudah pasti tidak. 



Semoga korang cepat berbaik seperti biasa...Peace!! *.* No WAr!


0 KOMEN TERHEBAT:

Post a comment

BLOG INI HAKMILIK SEPENUHNYA AKU DOKTOR CINTA SEJAK 2012